Ma 2024. június 16-a, Jusztin napja van.   Bejelentkezés  
Tűzfalak

 

Tűzfalak

A tűzfal egy olyan számítógép, amely az Internet és a cég belső hálózata között helyezkedik el, és képes arra, hogy szabályozza e két terület közötti adatforgalmat.

Minden Internetre kapcsolt hálózat (vagy önálló számítógép) esetén célszerű valamilyen tűzfalat használni. A rossz szándékú internet-felhasználók folyamatosan "szkennelik" az Internet gépeit, így nem gondolhatjuk azt, hogy "miért éppen hozzám törnének be?" Emellett a statisztikai felmérések azt mutatják, hogy aszámítógépes betörések legnagyobb részét egyébként az cégnél dolgozók, és a megszűnt munkaviszonyúak követik el.

A tűzfal megvédi a hálózatát az olyan jellegű adatcsomagoktól, melyek jelenléte a belső hálózatban nem indokolt, továbbá képes megakadályozni azt, hogy a munkatársak olyan programokat használjanak, melyek a hálózatról töltenek le adatokat, vagy munkaidejük nagy részét ún. "Internetezéssel" töltsék.

A tűzfalnak célszerű egy saját, önálló számítógépet beállítani, melynek nem kell nagy teljesítménnyel rendelkeznie. Költségtakarékossági megfontolás alapján a tűzfal szoftver telepíthető olyan szerverre is, mely más feladatot is ellát, ez azonban nem kívánatos megoldás.

A teljesség kedvéért tudnia kell: két nagy tűzfalcsalád létezik: az ún. csomagszűrő és az ún. applikációs tűzfal. Az utóbbi jóval bonyolultabb, bizonyos tekintetben hatékonyabb, mint a csomagszűrő, de az ára nem mérhető össze egy csomagszűrő tűzfaléval.